Zwiedzanie zespołu szpitalno-parkowego

Zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w spacerze-oprowadzaniu po zabytkowym szpitalno-parkowym w Krakowie-Kobierzynie, które poprowadzi Pan Maciej Bóbr, historyk sztuki, rzecznik prasowy Szpitala Specjalistycznego im. dr. J. Babińskiego.

Spacer zaczynamy przed budynkiem teatru

w dniu 14.11.2014 r. (piątek) o godzinie 10.00.

obraz szpitala

Zespół szpitalno–parkowy w Kobierzynie (1907-14) jest unikalnym,jednym z 3 w Europie, kompleksem zbudowanych w oparciu o ideę samowystarczalnego miasta–ogrodu E.Howarda. Nawiązywał do najlepszych wzorów austriackich, niemieckich i angielskich swojej epoki. Założenie zespołu zaprojektowane w 1909 r. przez gr. architektów lwowskich gł: W.Klimczoka, A.Budkowskiego, T.Zielińskiego, W.Rzymkowskiego, S.Bojarskiego, T.Stryjeńskiego (55 obiektów, w tym 18 dla chorych, 10 mieszkalnych, teatr, kaplica, budynki dawnego zaplecza gospodarczego). Położone na ok.52 ha. Całość planu dominowana 3 gł. osiami promienisto–obwodnicowo–koncentryczny układ,
stylizowany na kształt wielkiego motyla.