REKRUTACJA NA ZAJĘCIA PROJEKTU SENIOR – WOLONTARIUSZ

Senior-Wolontariusz_Naglowek

CENNY KAPITAŁ 60+ WART WYKORZYSTANIA

Stale postępujący proces starzenia się społeczeństwa widoczny jest szczególnie w stolicy regionu Małopolski i sąsiadujących z nim powiatach. Kraków znajduje się w pierwszej dziesiątce miast, w których mieszka największa liczba osób, które przekroczyły 60-ty rok życia. Osoby te niejednokrotnie mają jeszcze wiele sił do działania i wielki kapitał, w postaci doświadczenia, wiedzy oraz umiejętności w nawiązywaniu kontaktów czy rozwiązywaniu konfliktów. Łatwo im pracować w grupie, mają zdolności organizacyjne, a punktualność i terminowość  w realizacji powierzonych zadań, to ich ważna cecha. Niestety Seniorzy nie zawsze mają sposobność by wykorzystać ten potencjał. Wyrwani ze środowiska zawodowego borykają się nierzadko z samotnością lub „zamykają” w domach, gdzie jedyny kontakt ze światem to telewizor. Rzadko kiedy proponuje się im wykorzystanie tych wielkich skarbów jakimi są wiedza i doświadczenie.

ZMIEŃMY TO RAZEM!

Dlatego też Fundacja Revita Kraków – Kobierzyn wraz Szpitalem Specjalistycznym im. dr. Józefa Babińskiego w Krakowie podjęła decyzję o realizacji projektu Senior-Wolontariusz. Chcemy pomóc Seniorom w pełnieniu roli ekspertów w swoich dziedzinach, organizatorów różnych działań, które służyć będą innym, często mniej zaradnym. Taka jest idea wolontariatu.

Projekt ma przygotować Seniorów do działań wolontaryjnych, poprzez spotkania szkoleniowe, wymianę doświadczeń oraz rozpoczęcie funkcjonowania pierwszej w kraju interaktywnej platformy Biura Karier Wolontariatu 60+.

DO UDZIAŁU ZAPRASZAMY OSOBY KTÓRE:

• UKOŃCZYŁY 60 ROK ŻYCIA
  • MIESZKAJĄ W KRAKOWIE LUB POWIATACH KRAKOWSKIM, WIELICKIM I MIECHOWSKIM
  • OGRANICZYŁY LUB ZAKOŃCZYŁY AKTYWNOŚĆ ZAWODOWĄ

Udział w zajęciach jest całkowicie BEZPŁATNY a uczestnicy na zakończenie otrzymają CERTYFIKAT ułatwiający  podjęcie pracy w charakterze wolontariusza

DO UDZIAŁU W ZAJĘCIACH

• Wolontariat – to co warto wiedzieć
  • Nowe media dla seniorów – czy jak poruszać się w e-świecie
  • Pierwsze kroki  Seniora – Wolontariusza – potrafię, umiem, dam radę !
  • Moje doświadczenia Seniora – Wolontariusza – piknik dobrych praktyk

w ramach projektu Senior – Wolontariusz aktywność społeczna osób starszych Krakowa, powiatu krakowskiego, wielickiego i miechowskiego

W trakcie zajęć przewidziana jest przerwa kawowa dla uczestników. Uczestnicy otrzymają także materiały szkoleniowe wykorzystywane podczas zajęć.

Dla osób uczestniczących w całym cyklu zajęć przewidziana jest refundacja kosztów dojazdu na zajęcia, do wysokości kosztów biletów komunikacji publicznej.

Udział w zajęciach jest całkowicie BEZPŁATNY!

Zgłoszenia udziału na zajęcia wakacyjne przyjmowane są do 27.06.2014 r.:
Na zajęcia wrześniowe zgłoszenia można zgłaszać się do 25.08.204 r.

By zgłosić swój udział w zajęciach należy wypełnić kwestionariusz rekrutacyjny  i złożyć lub przesłać pocztą do biura projektu:

Małgorzata Borczyk – tel. 793 728 887
Justyna Berlińska – tel.  728 553 809

Fundacja Revita Kraków – Kobierzynsenior wolontariusz_logo_mini
ul. Babińskiego 29
e-mail: biuro@fundacjarevita.pl
www.fundacjarevita.pl

Babinski                logo REVITAasos_logo_kolor

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu  na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020