SZANSA DLA NOWYCH ORGANIZACJI

fioFIO Małopolska Lokalnie – można zdobyć do 5000 zł na lokalną inicjatywnę. Warto spróbować !

28 lipca br.  o godzinie 18.00 w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, przy ul. Wielicka 72b w Krakowie (sala 106, I piętro) odbędzie się spotkanie informacyjne dotyczące naboru projektów do konkursu „FIO Małopolska Lokalnie” w ramach którego organizacje pozarządowe i grupy nieformalne mogą otrzymać od 2000 do 5000 zł na lokalną inicjatywę lub rozwój organizacji.

W ramach konkursu można składać projekty w jednej z dwóch kategorii:

• inicjatywy lokalne – działania angażujące lokalną społeczność na rzecz dobra wspólnego,
  • dotacje na rozwój organizacji – działania związane z przygotowaniem i realizacją zadań strategicznych oraz bieżącą działalnością organizacji, czyli dotacje min. na: adaptację lokalu, doposażenie sprzętowe, oprogramowanie itd.

Konkurs adresowany jest do organizacji pozarządowych oraz grup nieformalnych, które mają siedzibę i planują realizować działania na terenie gmin i powiatów w województwie małopolskim.

Celem konkursu jest wspieranie ludzi i organizacji, którzy chcą wspólnie działać na rzecz swoich wsi, miast, gmin, osiedli i społeczności je zamieszkujących.

Agnieszka Węgrzyn, Fundacja BIS: Ideą programu jest lokalność. Ten program to szansa na realizację działań inicjowanych przez grupy nieformalne, środowiska osiedlowe, czy wiejskie. Chcemy pomóc lokalnym liderom, aby ich działania przynosiły jak największy pożytek lokalnym społecznościom. Dlatego nasi doradcy pracują w regionach (w gminach i powiatach Małopolski).

Monika Zawada-Miska, Babiogórskie Stowarzyszenie Zielona Linia: Dzięki wieloletniemu doświadczeniu we współpracy z lokalnymi organizacjami wiemy, że mają one nie tylko ciekawe pomysły ale również potencjał do ich realizacji. Program FIO-Małopolska Lokalnie umożliwi realizację projektów ważnych i cennych dla danej społeczności (wioski, sołectwa, osiedla). Różne grupy mają różne potrzeby, dlatego nie ograniczamy tematyki projektów. W tym roku przewidujemy przyznanie min. 29 mikrograntów na łączną kwotę 145 tys. zł. Trafią one do społeczności lokalnej z terenu powiatów suskiego, wadowickiego, nowotarskiego, tatrzańskiego i tarnowskiego.

Nabór projektów odbywa się poprzez generator i potrwa do 18 sierpnia do godz. 16.00. Aktualne informacje znajdują się na stronie oraz na facebooku.

Konkurs FIO Małopolska Lokalnie powstał z inicjatywy czterech organizacji pozarządowych: Fundacji Biuro Inicjatyw Społecznych, Fundacji Sztuki, Przygody i Przyjemności ARTS, Stowarzyszenia Forum Oświatowe Klucze, Babiogórskiego Stowarzyszenia Zielona Linia.

Konkurs prowadzony jest równolegle w 4 subregionach.

źródło: sucha24.pl