Startuje projekt „Senior-Wolontariusz”

Stale postępujący proces starzenia się społeczeństwa widoczny jest szczególnie w stolicy regionu Małopolski i sąsiadujących z nim powiatach. Kraków znajduje się w pierwszej dziesiątce miast, w których mieszka największa liczba osób, które przekroczyły 60-ty rok życia. Osoby te niejednokrotnie mają jeszcze wiele sił do działania i wielki kapitał, w postaci doświadczenia, wiedzy oraz umiejętności w nawiązywaniu kontaktów czy rozwiązywaniu konfliktów. Łatwo im pracować w grupie, mają zdolności organizacyjne, a punktualność i terminowość  w realizacji powierzonych zadań, to ich ważna cecha. Niestety Seniorzy nie zawsze mają sposobność by wykorzystać ten potencjał. Wyrwani ze środowiska zawodowego borykają się nierzadko z samotnością lub „zamykają” w domach, gdzie jedyny kontakt ze światem to telewizor. Rzadko kiedy proponuje się im wykorzystanie tych wielkich skarbów jakimi są wiedza i doświadczenie.

ZMIEŃMY TO RAZEM!

Dlatego też Fundacja Revita Kraków – Kobierzyn wraz Szpitalem Specjalistycznym im. dr. Józefa Babińskiego w Krakowie podjęła decyzję o realizacji projektu Senior-Wolontariusz. Chcemy pomóc Seniorom w pełnieniu roli ekspertów w swoich dziedzinach, organizatorów różnych działań, które służyć będą innym, często mniej zaradnym. Taka jest idea wolontariatu.

Projekt ma przygotować Seniorów do działań wolontaryjnych, poprzez spotkania szkoleniowe, wymianę doświadczeń oraz rozpoczęcie funkcjonowania pierwszej w kraju interaktywnej platformy Biura Karier Wolontariatu 60+.

Wniosek o dofinansowanie złożony został w trybie konkursowym do z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na Rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020. Trzymamy kciuki za jego powodzenie !

Uczestnikami projektu są osoby w wieku 60+ z terenu Krakowa, powiatu krakowskiego, wielickiego, miechowskiego wyrażające chęć podniesienia bądź uzupełnienia swoich kwalifikacji w obszarze wolontariatu.

Projekt realizowany jest od 1.03-31.12.2014 r.

Serdecznie zapraszamy do udziału !

ASOS 2014-2020

Projekt uzyskał dofinansowanie ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020