SREBRNA GOSPODARKA W MAŁOPOLSCE

W Dworku Czeczów w Krakowie 9 lipca br. odbyły się konsultacje społeczne projektu poradnika „Srebrna gospodarka w Małopolsce„. Dokument ten będzie stanowił praktyczny punkt odniesienia dla wszelkich inicjatyw i działań podejmowanych przez samorządy terytorialne, organizacje pozarządowe, ośrodki pomocy społecznej, a także organizacje otoczenia biznesu w regionie oraz wszystkie inne podmioty pracujące na rzecz osób starszych, uwzględniający specyfikę, oczekiwania oraz perspektywy i ambicje rozwojowe regionu w tym zakresie na najbliższą dekadę. Założenia poradnika przedstawiła Aneta Widłak z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Poradnik zawiera:przestrzeń wolontariatu

• diagnozę potrzeb zdrowotnych, opiekuńczych i opieki długoterminowej,
  • identyfikację zasobów i potencjału w zakresie edukacjii sfery społecznej, kultury i turystyki, gospodarki,
  • wnioski i rekomendacje,
  • program wdrożeniowy.

Porusza również zagadnienia interdyscyplinarności wolontariatu osób starszych.

Na konsultacje przybyli przedstawiciele organizacji pozarządowych reprezentujących środowiska seniorskie tj. kluby seniora, uniwersytety trzeciego wieku, itp. oraz reprezentaci społeczności lokalnych zainteresowanych tematyką Srebrnej Gospodarki.

Dyskusję nad przedstawionymi założeniami prowadziła dr Jolanta Perek – Białas – doktor nauk ekonomicznych, adiunkt w Instytucie Statystyki i Demografii SGH i pracownik Zakładu Socjologii Gospodarki i Edukacji, Instytutu Socjologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Prezentacje z konsultacji zamieszczamy TUTAJ