Relacja z Pikniku Dobrych Praktyk Seniora Wolontariusza

Wymiana doświadczeń, przełamanie obaw i barier, zachęcenie osób powyżej 60 roku życia do aktywności wolontariackiej a także nawiązanie wzajemnych relacji między osobami starszymi i stworzenie w Kobierzynie miejsca przyjaznego Seniorom przyświecały  organizatorom Pikniku Dobrych Praktyk Seniora – Wolontariusza, Fundacji Revita Kraków-Kobierzyn.

P1330030

W sobotę, 6 września 2014 r., przed budynkiem teatru zespołu szpitalno – parkowego w Krakowie spotkali się zarówno Seniorzy – Wolontariusze, którzy już aktywnie działają świadcząc usługi wolontariacie, jak i dopiero zaczynający swoją „przygodę” z wolontariatem.

P1130295 P1330025 P1130298 P1330021

Program Pikniku obejmował m.in. prezentację oferty bezpłatnych szkoleń dla Seniorów, którą przedstawiła Prezes Fundacji, Małgorzata Borczyk, zajęcia pokazowe „Wolontariat – to co warto wiedzieć” prowadzone przez Panią Annę Chanakę oraz wspólną debatę na temat zajęć interesujących Seniorów i pobudzających ich do codziennej aktywności. Podczas imprezy swoimi doświadczeniami działań na rzecz innych podzieliła się Pani Barbara Płaszewska, wolontariuszka Krakowskiego Centrum Seniora i Klubu Seniora Okręgowej Izby Radców Prawnych a zarazem uczestnikami projektu „Senior – Wolontariusz”.

P1330020

O oprawę kulturalną zadbała grupa taneczna „Jet” działająca przy Szpitalu im. dr. Józefa Babińskiego w Krakowie a także Pani Lidia Hanusiak, która zaprezentowała uczestnikom swój wiersz „Kraków – miasto przyjazne seniorom”.

P1330060 P1130322

Wspólne śpiewanie przy grillu zapoczątkował „Hymn Seniorów” autorstwa Pani Józefy Toruń – Czernek i Lidii Hanusiak.

Uczestnicy w ramach Pikniku mieli również szansę zwiedzania, jednego z 3-ch w Europie, zabytkowego zespołu szpitalno – parkowego w Krakowie – Kobierzynie, które poprowadził Pan Daniel Leszczyński ze Stowarzyszenia Podgórze.pl, organizatora spacerów po zespole pn. Cztery Pory Roku w Kobierzynie.

Podczas Pikniku, na stoisku Stowarzyszenia MANKO – wydawcy Głosu Seniora, dostępne były bezpłatne egzemplarze miesięcznika a także istniała możliwość wyrobienia zniżkowej KARTY SENIORA.

P1130321Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020asos_logo_kolor