Otwarto Interdyscyplinarne Centrum Terapii

AdministracjaOdnowiona

Kolejny obiekt na terenie zabytkowego kompleksu w Kobierzynie odzyskał blask.

W dniu 23 października nastąpiło uroczyste otwarcie Interdyscyplinarnego Centrum Terapii w budynku tzw. Administracji (14-tka). W centrum mieszczą się sale do muzykoterapii, rzemiosła artystycznego oraz pracownie do zajęć z florystyki, gotowania i komputerowe dla pacjentów. Ponadto znalazły tu siedzibę  biblioteka szpitalna, w której odbywają się spotkania klubu poetyckiego, zmienna wystawa prac plastycznych, a także Fundacja Pomocy Chorym Psychicznie im. Tomasza Deca oraz Klub „Za Bramą”.

Remont konserwatorski budynku wykonano dzięki środkom przekazanym przez Społeczny Komitet Odnowy Zabytków Krakowa oraz dotacji samorządu Województwa Małopolskiego.

Obecnie trwają prace remontowe jeszcze w trzech innych obiektach (m.in. Apteka, Kaplica). W budynkach wymieniana jest stolarka drzwiowa i okienna oraz oświetlenie, docieplane są stropy, zainstalowano także ultranowoczesne wymienniki ciepła.

Warto zajrzeć do tego wyjątkowego miejsca, zwłaszcza teraz gdy jest pięknie ubarwione kolorami jesieni.