KRAKOWSKIE SENIORALIA – BYLIŚMY TAM!

ZaP1120650równo wczoraj jak i dziś (tj. 14 – 15.06.2014 r.) Fundacja Revita Kraków – Kobierzyn gościła na wydarzeniach organizowanych w ramach I Małopolskiego Kongresu Uniwersytetu III Wieku i I Ogólnopolskich Senioraliów w Krakowie. Oba wydarzenia organizowane były w ramach Światowego Dnia Praw Osób Starszych.

Święto Seniorów w Krakowie było okazją do wymiany opinii i doświadczeń a także szansą uświadomienia mieszkańcom Małopolski, że zaawansowany wiek nie oznacza utraty należytych praw ani wykluczenia z życia społecznego, kulturalnego czy zawodowego.

Kongres, w krakowskiej Filharmonii im. Karola Szymanowskiego,  otworzył Minister Pracy i Polityki Społecznej Władysław Kosiniak – Kamysz, który zwrócił uwagę na fakt, iż obecna polityka senioralna jest zasługą oddolnych inicjatyw, podejmowanych przez osoby, których zapał i zaaganżowanie w działania społeczne na rzecz osób starszych pozwoliły do wypracowania ogólnopolskiej stategii i programów mających na celu aktywności społęcznej osób starszych.

Zmiany, jakie zaszły w ostatnim czasie w postrzeganiu osób starszych, podkreślał również marszałek Małopolski Marek Sowa. Jednocześnie zapowiedział, że Małopolska nie poprzestaje z działaniami na rzecz osób 50+.P1120630

Prezes Ogólnopolskiej Federacji Uniwersytetów Trzeciego Wieku, Wiesława Borczyk, przypomniała, że to właśnie w Małopolsce a dokładnie w Szczawnicy odbyło się pierwsze spotkanie Premiera Donalda Tuska z seniorami. Przedstawiła również potencjał Małopolskich UTW.

Zgromadzonych gości przywitali również Elżbieta Achinger, Posłanka na Sejm RP oraz Dominika Kozłowska ze Stowarzyszenia MANKO, organizatora Kongresu i Senioraliów, wydawcy Głosa Seniorów i Piotr Mochnaczewski, Rektor Małopolskiej Wyższej Szkoły im. Józefa Dietla w Krakowie – współorganizator.

P1120677

Podczas pierwszego dnia Kongresu mogliśmy posłuchać ciekawych wystąpień m.in. dr Marzeny Brezy, Dyrektor Departamentu Polityki Senioralnej MPiPS oraz dr Jolanty Perek – Białas, Wiceprzewodniczej Rady ds. Polityki Senioralnej przy MPiPS. Obie Panie przedstawiły główne wyzwania w polityce senioralnej w kontekście priorytetów założeń długofalowej polityki senioralnej na lata 2014-2020 oraz konsekwencje zmian demograficznych.

Kongres obfitował również w dyskusje panelowe dot. różnych aspektów ważnych dla osób dojrzałych tj. zdrowia, aktywności społeczna promująca łączenie pokoleń, usług wobec zmieniającej się struktury demograficznej, systemu pomocy społecznej czy wolontariatu seniorów. Ten ostatni temat jest dla nas szczególnie ważny i będziemy poruszać go szczegółowo na łamach naszego portalu w następnych aktualnościach. P1120727

Na Kongres przybyło ok. 300 przedstawicieli UTW z całej Małopolski m.in. z Wieliczki, Niepołomic, Zakopanego, Nowego Targu, Tarnowa. Zagościły również UTW spoza naszego regionu i zza granicy np. UTW Koszyce.

Galerię zdjęć z wydarzenia będziemy systematycznie uzupełniać w najbliższych dniach.  Znajdą ją Państwo TUTAJP1120643  P1120639